Rahasto lasten ja nuorten palveluverkon kuntoon laittamiseksi?

Lasten ja nuorten lautakunta kokoontuu tänään, kokouksessa käsitellään Ruununmyllyn päiväkodin tilannetta ja sen mahdollista koulutiloiksi muuttamista jo kolmanteen kertaan. Tila-asiat ovatkin olleet pääroolissa koko valtuustokauden ajan.

Suurin este koko palveluverkon kuntoon laittamiseksi ja riittävän nopeasti on investointeihin tarvittavien eurojen saaminen hankkeille. Tätä tosiasiaa yritetään kiertää ja helpottaa eri tavoin; päiväkotien muuttamisella koulutiloiksi ja yrittäjien tuomisella varhaiskasvatukseen. Lisänsä ruljanssiin tuo usko markkinapotentiaalin hyödyntämisestä. Lopputulokset eivät välttämättä vastaa pitkällä aikavälillä niihin tavoitteisiin, joiden varaan Suomen kilpailukyky maailmalla on rakentunut ja rakentuu tulevaisuudessakin. Menestymisemme perustuu osaamiseen ja koko pienen kansan potentiaalin hyödyntämiseen, hyvinvointiin sekä yhdessä toimimisen kykyyn.

Suuressa roolissa menestyksellemme on ollut koulutus ja suomalainen peruskoulu. Nykytilanteeseen päästyämme ei olla suinkaan tultu kehityksen huippuun, josta on suunta vain alas. Varhaiskasvatus on nimittäin se pohja, jossa kaikelle myöhemmälle oppimiselle ja toistemme kanssa toimimiselle rakennetaan. Tässä voimme parantaa suoritustamme edelleen ja kehittyä. Suunta tulee väistämättä olemaan reippaasti laskujohteinen, mikäli hyväksymme perusteiden rapautumisen.

Aina on onneksi mahdollisuus ajatella toisin ja etsiä aidosti vaihtoehtoisia ratkaisuja, sekä ennen kaikkea tehdä töitä ylevämpienkin tavoitteiden eteen. Osa suomalaisuutta olisi oikeastaan se, ettemme antautuisi tälle kolmannelle maailmansodalle, joksi pitkään jatkunutta globaalia talouskriisiä kutsutaan.

Itselleni heräsi ajatus vapaa-ehtoisen rahaston perustamisesta, koulu- ja varhaiskasvatusverkon kuntoon laittamiseksi. Siihen olisi kaikkien halukkaiden kaupunkilaisten mahdollisuus sijoittaa. Rahat lainattaisiin kaupungille järkevästi toteutettaviin palveluverkkohankkeisiin. Voisiko parempaa sijoituskohdetta ollakaan?

Mikäli ajatus kiinnostaisi joitain muitakin?, lähtisin mielelläni isommalla porukalla tutkimaan asiaa ja mahdollisesti viemään myös käytännössä eteenpäin.

34 kommenttia artikkeliin “Rahasto lasten ja nuorten palveluverkon kuntoon laittamiseksi?”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Kyllä kannatan!
  Millaista korkoa olette ajatellut rahalle maksaa? Takaako kaupunki jotta rahat ja korot saa takaisin?
  Mieluusti kyllä näkisin jotta sitä rahaa jota kaupungissa jo on käytetäisiin tähän tarkoitukseen mieluummin kuin esim. tapahtumapuistoon.
  Kari Ilkkala blokissaan todisti jotta kaupunki ei koskaan tule saamaan sitä rahaa pois mikä sinne ryteikköön nyt heitettiin ja saatiin lisäksi sitten paljon lissää työtä, onhan se kunnossapidettävä ja siivottava.
  Kukaan ei ole Kari laskelmia kiistänyt, taitavat pitää paikkansa!

 2. Irma Taavela sanoo:

  Moi Erkki

  Ajatuksen tasolla, yksityiskohtia ei puntaroitu. Samaa mieltä olen kanssasi siitä, että kaupunki voisi nyt laittaa reippaasti kouluverkkoa kuntoon ja huolehtia siitä, että urakat tehdään järkevästi ja niihin laitettu raha jäisi mahdollisimman hyvin kiertämään paikalliseen talouteen. Tällöin investoinnit paremmin maksaisivat itsensä takaisin, lyhyen aikavälin odotusten suhteen.. Joka tapauksessa tulevat maksamaan blogissa mainituin keinoin pitkällä aikavälillä.

  Itse olin muuten tapahtumapuiston kannalla, joskaan en ollut vakuutettu käytännön suunnitelmista.
  Tulevaisuudessa on suotavaa, että ympäristöä parantava tai pilaamaton kulutus ja elinkeinot lisääntyy. Siinä tapahtumapuiston kaltainen hanke puolustaa paikkaansa. Nyt kun hanke on demokraattisessa päätöksenteossa kaupungissa mennyt muodoillaan läpi (oli sen puolesta tai vastaa) on kaupungin etu, tehdään mielummin töitä sen eteen, että ”ryteiköstä” saadaan sinne laitetut rahat takaisin ja äkkiä!

 3. Iisakki Kiemunki sanoo:

  Terve Irma,

  minulle ei oikein auennut, mikä olisi rahaston hyöty, jos sellaiseen saataisiin kaupunkilaisilta miljoonien potti kerättyä? Kaupunki saa kyllä lainaa markkinoilta, jopa lähes reaalisella nollakorolla. Se ei ole ongelma.

  Toisaalta taas yksityiset ihmiset haluavat usein sijoittamilleen rahoille huomattavasti korkeampaa korkoa. Kaupunkilaiset sijoittavat koko ajan rahaansa kaupungin investointeihin – verojen muodossa. Se on ihan hyvä tapa kerryttää ”korjausrahastoa”.

  Mutta vaikka uisimme rahassa, ja voimme ottaa velkaa, hulluuteen meillä tuskin on varaa. Minulle jäi hyvin isoksi kysymysmerkiksi, mitä lautakunta aikoo tehdä uusilla päiväkotitiloilla asuntomessualueella, joista on vuokrasopimus vielä hyvin pitkäksi aikaa? Ei ole järkeä korjata tien toisella puolelle päiväkotitilaa, jos samaan aikaan jättää huippukuntoista tilaa toisella puolella tyhjilleen…

  Ja hyvä Erkki,

  se, ettei kukaan ole rientänyt kiistämään Ilkkalan laskelmia, ei todellakaan tee niistä kovin pitäviä. Samaa, jopa idioottimaisuuksiin menevää teoriaansa matkailutulon suhteesta kaupungin vuosikatteeseen Ilkkala viljeli myös valtuuston päätöksen alla. Jos ei ymmärrä sitä, että matkailutulo ei näy suoraan vuosikatteessa (koska vuosikatteeseen vaikuttaa aina vähän muutkin asiat ja päätökset, kuten esimerkiksi 8 valtionosuusleikkaukset jne.), niin ei mahda mitään… Ymmärrän, että Karia harmittaa kovasti, ettei hänen lisäkseen muistaakseni kuin 14 valtuutettua ostanut hänen laskelmiaan ja teorioitaan.

  Loput luottivat enemmän esimerkiksi aiheesta tehty yliopistotasoiseen tutkimukseen. Ihan puhdas järki sanoo monelle, että ei voi olla kovin huono asia kaupungin taloudelle, jos tänne saadaan säännöllisesti lisää matkailutuloa ja kymmeniä tuhansia ihmisiä kylään. Puistoa ei ole perustettu yhtä tapahtumaa varten, vaan varauksia on olemassa jo seuraavillekin vuosille – hyvin erityyppisille tapahtumille.

  Kaupunki on rakentanut monta muutakin puistoa miljoonilla euroilla kauniin Vanajaveden rannalle, joilta ei edes odoteta euronkaan tulovaikutusta. Tällä investoinnilla sekä puhdistettiin ruma epävirallinen kaatopaikka-alue, että saadaan huomattava piikki kaupungin matkailuelinkeinoon ja näkyvyyteen.

 4. Kari Ilkkala sanoo:

  Tervehdys,

  tämä Iisakin lause ”Jos ei ymmärrä sitä, että matkailutulo ei näy suoraan vuosikatteessa…” on todellinen helmi.

  Idiotismia tai ei, niin jos investoinnin vaikutus ei näy vuosikatteessa, eikä vuosikate riitä vanhojenkaan lainojen maksuun, niin sitä investointia ei makseta takaisin. Ikinä.

 5. Erkki Strömberg sanoo:

  Tervehdys Iisakki!

  Toteutuuko todellinen älykkyys äänestyspäätöksillä 7-4 hallituksessa? Sama taitaa olla valtuustossa, lieneekö monellakaan edes kykyä hahmottaa kokonaistilannetta saatikka kykyä laskea kannattavuuksia. Päätökset tehdään ryhmäkurin mukaan ja sillä siisti. Järkevyydestä viis.

  Olet kovasti mainostanut kaupungin saamaa 240 tuhatta euroa SCC:n rakennusluvasta. Se taitaa olla ainut mitä Ritaluoma on kokonaisuudessaan maksanut kaupungille. Saamatta on 90 tuhat euroa osakkeista ja 30 tuhatta vuokrarästejä. Kauppasumma 8.4 milj euroa on yhä kokonaan maksamatta. Viime lauantaina Isosuo paljasti jotta rakennuslupamaksusta palautetaan puolet? Etpä tätä kertonut kun hehkutit kaupungin netonneen luvalla? Miksi?

  Lehtijutussa väitit jotta kaupan puku ei ole ongelma. Miksi sitä ei sitten ole jo purettu?

  Kuka vuokrasi kaupungille Rauhanyhdistykseltä 10 vuodeksi tilat päiväkodille? Yksityinen päikkäri lopetti pari vuotta toimittuaan siinä. Miksi tarvitaan kaupunki välikätenä kun yksityinen tekee tilat ja toinen yksityinen vuokraa ne ja perustaa päikkärin? Täähän vaikuttaa korruptiolta! Mikä on virkamiehen vastuu kun moisia sopimuksia tehdään? Oliko taas Isosuo asialla?

  Mielestäni jos kaupungilla on varaa käyttää 2.8 mil euroa jotta Iisakki saa ”leikkikenttänsä” rantapusikkoon, täytyy sillä olla vara pitää paiväkodit ja koulut kunnossa! Repikää ne rahat mistä tahansa vastuu on teidän!

 6. Irma Taavela sanoo:

  Moi Iisakki

  Ruununmyllyn päiväkodissa paikkoja 120 ja Rauhayhdistyksen tiloissa 60. Tästä syystä ei ole mahdollista suoraan siirtää Ruununmyllyn pk:a tien toiselle puolelle. Toisekseen Siiri ei ole tyhjä, siellä on lapsia myös ja joiden hoidosta kaupunki on viime kädessä vastuussa.

  Mikä järki rahastossa sitten olisi. Ideaali tilanne tietysti on, että kaupunki vastaa kerätyin veroin koulu- ja varhaiskasvatuspalveluista ja tässä tapauksessa erityisesti sen tiloista. Esim. huonon sisäilman välittömätkin kustannukset ja muut taloudelliset vaikutukset ovat yllättävän isot. Vuokraparakit on kans aika kalliita. Kysynkin onko meillä tällaiseen hulluuteen varaa? Tämän vuoden budjettiin oltaisiin voitu päättää 0,25% veronkantoa enemmän ja suunnata se vaikka näihin hommiin määräaikaisesti jonkun vuoden ajan.

  Itse uskon, että yksityisten ihmisten tai jopa yritysten maksimaalinen voiton tavoittelu sijoituksille alkaa olla vähän ”old school” – juttu. Sisällölliset asiat ja sijoitusten korot vaikka nyt omien lasten terveellisenä ja turvalliseen koulutuksena & tulevaisuutena voisi olla aika kiinnostavakin kohde. Yksityinen pankkisektori saisi lisäksi kilpailijan :). Voidaan nämä minun puolesta huolehtia ilman muuta verotuksella, mutta miten saataisiin päätöksenteossa vähän vauhtia investointiohjelmaan? Näillä hankkeilla kun on nimittäin mahdollisuus järjevästi toimien vaikuttaa suoraan kaupungin vuosikatteeseen.

 7. Iisakki Kiemunki sanoo:

  Kari,

  Tokihan matkailutulo näkyy myös vuosikatteessa – se olisi sen matkailutulon verran huonompi. Homma nyt ei vaan mene niin, että kaikki tapahtumien tuomat tulot näkyvät suoraan plussana vuosikatteessa, jos samaan aikaan esimerkiksi valtionosuudet tippuvat. Sinä voit toki rauhassa jatkaa mielikuvapolitiikkaa siitä, että puiston tuoma matkailutulo on jotenkin merkityksetöntä kaupungin kannalta, mutta vain kritiikittömimmät hännystelijät uskovat…

  Erkki,

  kovin ryhmäkuri taitaa Hämeenlinnassa olla persujen ryhmässä. Ei uskalla kukaan uhmata Karia. Muissa ryhmissä sallitaan myös eriäviä mielipiteitä ja keskustelua ryhmän sisällä. Perussuomalaisissa ainoat puheenvuoronkäyttäjät näyttävät olevan Kari ja Lulu….

  Ritaluoma on maksanut kaupungin suuntaan rakennusluvan lisäksi korot ja viivästyskorot Kantolan kiinteistöjen lainasta, mikä summa kattaa esim. nuo vuokrarästit. Kaupunki ei tule palauttamaan rakennusluvasta tuota puolikastakaan (mahdollisuus tähän on ollut julkisuudessa aiemminkin), ennen kuin kunnallistekniikan suunnittelusta syntynyt 70 000 euron laskusta on sopimus. Osakkeista Sunny Trading on velkaa vielä 130 000 euroa, ei 90 000. Kaupunki sai osakkeiden myynnistä yli 40 000 voittoa, mikä saadaan perittyä ko. yhtiöltä, jolla on varallisuutta.

  Kaupan purku ei ole ongelma, eikä sillä ole edes kiire, koska tontille ei ole uutta kaavaa. Käräjäoikeus on sopinut Ritaluoman kanssa haasteen vastaanottamisesta, ja kaupunki luottaa oikeuteen. Jos Ritaluoma ei ilmaannu ilmoittamanaan aikana, kaupunki laittaa haasteilmoituksen viralliseen lehteen, jonka jälkeen käräjäoikeus voi purkaa kaupan.

  Rauhanyhdistyksen on vuokrannut lasten ja nuorten lautakunta. Siksi lautakunnalta on vastuutonta ja hölmöä jättää tiloja tyhjilleen – riippumatta siitä, mahtuuko Ruununmyllyn päiväkoti sinne kokonaisuudessaan vai puoliksi.

  Irma,

  kaupunki saa halvemmalla rahaa pankista kuin esittämästäsi rahastosta. Enkä usko, että sinne saataisiin edes rahaa, vaikka ajatus olisi kuinka kaunis. Investointiohjelmaa ei hidasta lainarahan puute, vaan suunnitelmien ja päätösten puute. Remontit täytyy ensin suunnitellakin, ja tilanne muuttuu koko ajan, esimerkiksi Kaurialan osalta rakennuksen kohtalo ei ole selvillä.

  Kehtaan myös epäillä, että niin hölmö päätös, jossa jätämme upouutta ja kallista päiväkotitilaa tyhjilleen, ei tule menemään läpi hallituksesta tai valtuustosta…

 8. Erkki Strömberg sanoo:

  Iisakki?
  Siis lautakunta on vuokrannut. Onko sopimuksen neuvotellut lautakunnan puheenjohtaja vai virkamies? Siis kuka?
  Toisaalla kehutaan jotta päätöksiä tehdään vain virkamiesvalmistelun pohjalta. Lasten ja nuorten lautakunnassa siis menetelläänkö toisin? Miksi?
  Kuinkas Sinä siirrät lainan korot ja viivästyskorot ihan toiseen käyttöön, vuokrarästien kuittaukseen. Eikö siis lainasta tarvitsekkaan korkoa maksaa ja viivästyskorkoa jos on myöhässä.
  Mine en hymmärrä?

  Irma, valitettavasti nää ”upseerit” tunkee ne 120 lasta huoletta 60 lapsen tilaan. Onhan Lammillakin seisenryhmäisessä päikkärissä jo yhdeksän ryhmää ja seuraavalle pystytetään puolijoukkue teltta Konnarin kentän kupeeseen.

 9. nimimerkki sanoo:

  En puutu näihin yksityiskohtiin, mutta kyllä kaupunkilaisille on iskostettu mihin tämä 7 Hämeenlinnassa satsaa ja mihin ei. Rokki kaikaa ja urheiluseuroille kyllä riittää hilloa, mutta kun koulu homehtuu, niin näytetään tyhjää purkkia. Rokille ja sportille en sinänsä näytä stoppia, mutta kyllä terveellä arvopohjalla toimiva yhteisö prioirisoi asiat erilailla kuin mitä nyt 7 johdolla tehdään. 7 on hokenut jo vuosia että tulevaisuuteen satsaamisesta, mutta kun kuntalaisen pitäisi elää ihan tätäkin päivää.

 10. Kari Ilkkala sanoo:

  Huomenta kaikille…

  Iisakki, vakuutit minulle kerran, että sinä et valehtele. Uskoin sinua silloin. En enää. Tämäkin kirjoittelu osoittaa, että sinä sanot, kirjoitat ja teet mitä tahansa – siis aivan mitä tahansa – edistääksesi asiaasi.

  Jokainen ymmärtää, että kaupungin vuosikate on kaiken toiminnan sekä omien että muiden tekemien päätösten summa. Jokainen ymmärtää myös sen, että oli tapahtumapuiston vaikutus vuosikatteeseen mikä hyvänsä, ilman tapahtumapuistoa vuosikate olisi toinen. Tämä ei poista sitä aivan perustavaa laatua olevaa vaatimusta, että kaikista merkittävämmistä toimintaan ja talouteen vaikuttavista päätöksistä tulisi pyrkiä laskemaan tai edes valistuneesti arvioimaan niiden erillistä vaikutusta vuosikatteeseen ceteris paribus eli muiden tekijöiden pysyessä ennallaan. Erityisesti tämä koskee investointeja. Sekään, että kunnissa ei tunnu olevan tähän traditiota, ei poista vaatimusta. Kuntien talouden surkeaa tilaa laskennan ja arvioinnin puute kyllä selittää. Pelkästään matkailutulon tasolle jätetty arvio hankkeen positiivisista vaikutuksia ei riitä investoinnin takaisinmaksun arviointiin, saati vaihtoehtoisten rahan käyttö- tai investointikohteiden vertailuun.

  Syytät minua mielikuvapolitiikasta Kantolan valmistelussa. Olen kuitenkin tässä hankkeessa ainoa, joka on edes yrittänyt arvioida matkailutulon määrällistä vaikutusta kaupungin vuosikatteeseen.

  Kaupunginhallituksen 24.3.2014 kokouksessa esiteltiin lyhyt tiedote Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa kehitetystä Tapahtuma- ja festivaaliklusterin laskennallisesta aluevaikutusmallista. Koska kyseessä on konkreettiseen aineistoon perustuva laskentamalli, ehdotin sen käyttöä Kantolan hankkeen yhteydessä. Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti jättää asian pöydälle ja saada vastauksia seuraavalla käsittelykerralla. Mutta kuten niin monessa muussakin asiassa, tässäkin on vuosien käsittelyn aikana ollut jokaisella päätöskerralla niin kauhea kiire, ettei yhteisestikään pyydettyjä lisätietoja ole ehditty odotella. Jo viikon päästä 31.3.2014 asia tuotiin uudelleen hallitukseen ilman mitään uusia tietoja.

  Sinun, Iisakki, argumentti asiassa oli, ettei millään lisätiedoilla olisi ollut mitään vaikutusta kenenkään kantoihin. Kun miljoonien investointipäätöksiä tehdään tällaisella johtamisella, ei tarvitse kovin paljoa ihmetellä talouden tilaa.

  Ns. elinvoima- tai kasvuinvestointien peruste ja ehdoton vaatimus on, että ne tuottavat investointi- ja käyttömenojensa lisäksi positiivista tulovirtaa kaupungin peruspalveluinvestointien ja -menojen katteeksi. Nyt lennetään täysin sokkona.

  Peruspalveluinvestointien laskenta on luonteeltaan erilaista, koska sillä puolella tulee arvioida myös laadullista ja määrällistä vaikutusta palveluiden käyttäjiin. Koko koulutusjärjestelmämme sekä SOTE kaipaavat perusteellista remonttia. Ainoa oikea tapa lähteä remontin suunnitteluun on miettiä, millaisia positiivisia vaikutuksia palveluiden käyttäjien näkökulmasta tulee saada aikaan, ja johtaa tavoitetilan ja siihen johtavan muutoksen vaatimat palvelut, prosessit, organisaatiot ja palveluverkko näistä vaatimuksista, tässä järjestyksessä.

  Eilen kuulimme uutisista, miten sote-uudistus nykyisessä muodossaan käytännössä haudattiin. Kun päättäjät kunnissa ovat tottuneet kiipeämään perse edellä puuhun, miksi meno muuttuisi kun samat kellokkaat pääsevät eduskuntaan?

  • Terve Kari,

   en edelleenkään ole puhunut sinulle kuin totta ja omia mielipiteitäni. Jos syytät minua valehtelijaksi, niin selkärankaista olisi esittää siitä jotain näyttöä?

   Mutta joo, oma luottamukseni siihen, että ajattelisit jotain muuta kuin omaa poliittista etuasi, on luhistunut jo aikaa sitten. Sinut toi mukaan politiikkaan henkilökohtaisen taloudellisen edun hakeminen veronmaksajien kustannuksella taloyhtiösi asiassa. Lähdit ristiretkelle Juha Isosuota vastaan, kun hän ei yhtynyt omiin, lopulta aivan järjettömiin ajatuksiisi. Keissi ja vaatimukset olivat kokonaisuudessaan moraalittomimpia, joita on nähty. Kampanjoit vaalien alla epäluottamuksella vastustajiksesi ottamia tahoja vastaan, ja muut katselivat vaalien jälkeen aivan liian pitkään toimintaasi: ajatuksena oli, että aikuistuisit ja oppisit näkemään asioita myös muista näkökulmista kuin omien silmälappujesi raosta. Varsinkin, kun oikeusprosessisi ja kantelusi yksi kerrallaan kumoutuivat sata-nolla eri istuimissa. Mutta lienee selvää, että egosi on aivan liian jättimäinen, jotta pystyisit malkaa omassa silmässäsi näkemään, joten jatkat sillä, millä aloititkin.

   Viime vuoden aikana asiat menivät sitten jo liian pitkälle, enkä todellakaan viittaa ainoastaan SCC-kuvioihin. Tuli selväksi, että ette Lulun kanssa pysty tyytymään demokraattiseen päätöksentekoon, vaan olette valmiita myös toimimaan vastoin kaupungin etua, jos ette saa tahtoanne lävitse. Sitä omaan pesään pissimistä toinen osapuoli ei pysty ymmärtämään: jokaisessa meissä on varmasti omat vikamme, mutta uskon, että toisella puolella jokainen vilpittömästi haluaa kehittää tätä kaupunkia, eikä keskittyä tahallisesti likaamaan sen mainetta ja kampittamaan demokraattisesti päätettyjä hankkeita.

   Sinä voit rauhassa jatkaa minun sanomisteni vääristelyä ja olkiukkojen rakentelua. Jos joskus otin sinut vielä vakavasti, niin sittemmin käynyt selväksi, että olet täynnä vain kuumaa ilmaa. Vaikka saatat itse vilpittömästi kuvitella, että askistasi löytyy ratkaisuja soteen ja kaikkiin muihinkin asioihin, mitään konkreettista emme ole kuulleet. Olemme nähneet ainoastaan hillitöntä kaksilla rattailla ajelua. Siitä hyvä esimerkki on esimerkiksi nämä puistoratkaisut, joita ei määrää mikään logiikka, vaan se, että vastustetaan toisen osapuolen ajamia asioita: Kantola on kannattamaton investointi, vaikka sinne tulisi kymmeniä tuhansia kävijöitä, miljoonaluokan matkailutulot ja maailman isoimmat artistit. Sen sijaan Engelinranta kannattaa puhdistaa 7-10 miljoonalla ja tehdä siihen puisto. Jolle ei todellakaan ole laskettavissa millään kaavalle puhdistusinvestoinnin kattavaa tulovirtaa… Sallikaa mun hirnua itseni tärviölle.

   • Erkki Strömberg sanoo:

    Hirnu Iisakki ihan vapaasti!

    Mulle ainakin valehtelit jo vuosia sitten jotta Lammin lukio lakkaa kun Hämeenkosken yläastelaiset jätetään pois Hakkalasta ja sitten ne ei tule lukioonkaan. Heitä oli sinun mielestä 40-50 oppilasta, siis Hämeenkoskelta Lammin lukiossa. Totuus oli pitkältä aikaväliltä 15 oppilasta ja se ei lukiota olis kaatanut!

    SCC-keisissä olet vakuuttanut jotta rahaa on saatu enemmän kuin menetetty. Nyt ollaan lähes 9 miljoonaa euroa miinuksella!

    Kantolan tapahtumapuisto ei ole tuonut kaupunkiin kuin yhden konkurssissa ja perinnässä olevan ilmeisesti huijareitten firman. Tapahtumista tulee rahaa yhtä varmasti kuin kuukausimarkkinoistakin. Tavara ja raha vaihtaa torilla omistajaa, tavara tulee muualta ja raha lähtee muualle. Mitä siitä jää Hämeenlinnaan? Roskat kerättäväksi!

    En malta olla mainitsemäti kuinka Sinussa Iisakki näkee miten viisaasti Kekkosesta ja tukasta sanottiin!

    • Iisakki Kiemunki sanoo:

     Erkki,

     minusta vaikuttaa, että sinä valehtelet itsellesi alituiseen… Mutta jatka toki ja koita vaikka seuraavaa, jos tuntuisi vielä paremmalta: Kaupunki on sata miljoonaa miinuksella SCC-keississä! Kohta ei ole jäljellä enää kiveä kiven päällä, käy ihan kuin Innoparkissa…

     • Erkki Strömberg sanoo:

      Iisakki!
      Voiphan se niinii käyvä jot sata tonnia tulee takkiin jos jatkuu tämä 7-4 päätöksenteko. Tonttikauppahan on tehty, rahat vaan saamatta. Siitä ollaan miinuksella 8,4 milj euroa. Itte luettelit loput edellä. kyllä se lähentelee 9 milliä.

      Oliskos Sun mahdollista perustella väitteesi, ihan niiku oikeetkin immeiset tekee kun jotain väittää, kyl me ollaan jo huomattu Jotta sä osaat räksyttää, palaisit asialinjalle, Iisakki!

   • Kari Ilkkala sanoo:

    Olen pitkään ihmetellyt, miksi kukaan haluaisi valehdella persoonallisuustestissä. Valehtelusta jää kiinni, ja päätyy itselleen sopimattomalle alalle.

    Mutta nyt ymmärrän.

    • Iisakki Kiemunki sanoo:

     Kari,

     vastasin intin umpipöhkössä kyselyssä, että haluan olla mieluummin metsänvartija kuin kukkakauppias. En teknisesti ottaen ole edes varma, onko se valehtelua vai totuuden puhumista. En halua olla kumpikaan, mutta sellaista vaihtoehtoa ei lomakkeessa ollut, joten vastasin niin kuin valtio minun halusi vastaavan… En päätynyt ammattisotilaaksi, eikä ollut edes lähellä, vaikka ihan kunnialla pyrin asevelvollisuuden hoitamaan.

     Sen sijaan sinä päädyit toistamiseen poliitikoksi, vaikka ensimmäinen kertakin meni kuulemma poskelleen. Eikös se ole eräänlaista itselleen valehtelua?

 11. Irma Taavela sanoo:

  Moi

  Ei kai kenelläkään ole aietta jättää yhtään tilaa tyhjäksi. Tämähän olisi suorastaan positiivinen ongelma, nykyisessä jatkuvan korvaavien tilojen etsinnässä. Laadulliset ja kustannukselliset seikat ovat varmasti sinustakin tärkeitä Iisakki.

  Siirin päiväkodin ja sen vuokrauskuvioiden osalta tilanne on, mikä on ja päätetty ennen nykyistä lautakuntaa ja toimittava sen suhteen parhaalla mahdollisella tavalla.

  Tapahtumapuiston kanssa näkyi Karin kertoman mukaan minustakin kiire ja hyviä arviointimalleja ei ihan oltu keritty valmistella loppuun asti. Itse olisin tuolloin nähnyt mielelläni jonkinlaiset varmistukset sille, että kaupunki saa vähintään omansa ”hankkeesta” takaisin. Tässä oli puhtaasti kysymys siitä, että rahamäärä oli sen verran iso, eikä edes omaa.

  Kantola tarvitsee jatkossakin vielä paljon huomiota ja jotenkin toivon, että voisimme realiteettien valossa yhdessä jatkossa toimia Kantolan menestymisen eteen. Kaikkien osaaminen ja näkemykset on arvokkaita, niitä pitää vaan ymmärtää käyttää hyväksi. Voidaan Iisakin ja Karin ja muiden halukkaiden kanssa istua aiheen ympärille vaikka kahville, minä tarjoan sokerit!

 12. Erkki Strömberg sanoo:

  Iisakki!
  Joulukuussa Ritaluoma lupas ja uhos tulevansa rahamassin kanssa tammikuussa.
  Vuotta vaan ei kertonu!

 13. Siikmunt Froidi sanoo:

  On se kumma miten kiemunki selittelee asiat aina parhain päin itselleen. Kun kaveri hakkasi laivaristelijää taannoin turpaan, oli väkivalta hänen mielestään oikeutettua. Tai kun hän otti vaaliapuja HPK:n naisilta, jonka hallituksessa itse istui, oli sekin ihan ok.

 14. Hyvä ”Siikmunt”,

  Täytyy kyllä todeta, että jos varoittamatta päälle käy kuristamaan ja repimään tukasta 140-kiloinen humalainen entinen SM-tason moukarinheittäjä, syynä kirjoittamani juttu hänen laittomasti rakennuttamastaan kivilaiturista, niin kohtuullinen väkivalta itsepuolustukseksi on oikeutettua. Löin yrittäjä Jari Viitaa pari kertaa, jotta hän irrottaisi otteensa kurkustani. Samassa onneksi laivan järjestysmiehet korjasivat Viidan parempaan talteen ja taltuttivat hänet. Ei ollut tarvetta lyödä enempää.

  Maissa poliisi talutti Viidan maijaan, ja toivotti minulle parempaa päivänjatkoa. Minulla on edelleen tilanteesta hyvää videokuvaa, kun satuin olemaan laivalla kuvaajan kanssa työtehtävissä. Jälkeenpäin laivayhtiö antoi Viidalle ja hänen seurueelleen (mm. ex-kauppias Reijo Riihimäki) porttikiellon risteilyille. En nostanut asiasta syytettä, koska fyysiset vahingot omasta puolestani jäivät pieniksi.

  Vaalitukena olen vastaanottanut HPK-naisilta ilmoitustilaa ja t-paitoja, joista kummastakaan ei koitunut ylimääräisiä kustannuksia seuralle. Tuen olen ilmoittanut arvioituna reippaasti yläkanttiin vaalirahoitusilmoituksessa. Otan näissäkin vaaleissa tukea vastaan kaikilta halukkailta tukijoilta lain sallimissa rajoissa, ja ilmoitan niistä säädetysti.

  Jos Ilkkalalla ja hännystelijöillä ei ole kovempia aseita kuin yli vuosikymmenen vanhat lehtihaastattelut persoonallisuustesteistä ja vääristellyt jutut moneen kertaan jullkisuudessa olleista asioista, niin te olette hävinneet tämän geimin. Yrittäkää nyt edes 😉

 15. Johannes Hämäläinen sanoo:

  Nii-in, olisiko sittenkin ollut viisaampi kutsua järjestysmies paikalle, kun ruveta mäiskimään lähimmäistä turpiin. Tilanteen läheltä nähnyt tuttavani kertoi kyllä hiukan erillaisen version tapahtuneesta, mutta emme toki tohdi epäillä valtuustojohtajan kertomusta – emmehän. Laittaisin muuten yhden kyssärin tässä valtuustojohtajalle tuota ficicopya koskien, kun se nyt on taas framilla. Ymmärrän kyllä jos johtaja ei halua vastata, koska asia saattaa olla puoluekaverille ja hyvälle veljelle hiukan kiusallinen, mutta tässä se nyt tulee:

  Koska Hassinen tilasi kopiokoneen ja maksatti siitä firmalla siitä yli 18 kertaa enemmän kuin sen OVH oli, niin kyllä potkut olisi pitänyt antaa välittömästi kun asia tuli ilmi. 70 000 € kopiokoneesta on jo sellainen hinta, että herätyskellojen olisi pitänyt soida välittömäsi. Sillähän saa tasokkaan uuden auton.

  Kyseessä oli ilman muuta rikollinen toiminta. Koska Kimmo makseli vielä Hassisen tyttären matkojakuin, niin pahalta näyttää.

  Rikollisesta toiminnasta tietoiseksi tulleet, eli hänen esimiehensä kaupungin hallinnossa eivät tehneet mitään, eli he ovat rikoksen suosijoita. Jos syyttäjä ei nosta syytettä tästä koplauksesta, niin ihmetellä täytyy.

  Mitä mieltä olet tästä Kiemunki ?

  • Iisakki Kiemunki sanoo:

   Hyvä Johannes,

   oli varsin hyvä, että järjestysmiehet ehtivät paikalle suhteellisen nopeasti täpötäydessä laivassa. Mutta olen ihan tyytyväinen, että pystyin reagoimaan myös itse, kun fyysistä koskemattomuuttani ko. tavalla loukattiin. Jos olisin jäänyt odottelemaan järkkäreitä, niin happi olisi saattanut loppua ja ainakin ennenaikainen kaljuuntuminen uhata. Jokaisella on oikeus itsepuolustukseen tuollaisessa tilanteessa, minkä viranomaisetkin selkeästi totesivat. Voit kertoa tuttavasi nimen, jotta voimme selvittää, mitä hän on mukamas nähnyt – ei tarvitse levittää epämääräisiä juoruja.

   Kysymykseesi: Anderssonin epäillään huijanneen samalla tavalla kymmeniä, ellei satoja eri yrityksiä ja yhteisöjä. Hämeenlinna-konserniin kuuluvia niistä oli neljä. Näiden yhteisöjen hallitukset ja kaupungin toimielimet ovat käsitelleet kaikkia tapauksia samojen periaatteiden mukaan. Yhtiöt ovat selvitelleet tehdyt sopimukset hallituksissaan, ja Lammin-Tuuloksen terveyskuntayhtymän osalta se on tehty kaupungin sisäisen tarkastuksen ja kh:n käsittelyssä. Kaupunki on tehnyt myös yhteistyötä poliisin kanssa. Koska asia on poliisitutkinnassa ja prosessi kesken, kaupunki odottaa tutkinnan nyt vihdoin valmistuttua syyteharkinnan tuloksia. Sen jälkeen eri yhteisöt käsittelevät asioita todennäköisesti uudestaan. Oikeusvaltioissa ei kuitenkaan ole tapana tuomita ketään, ennen kuin on edes tutkittu tai syytetty.

   Minun tietääkseni mitään Hassisen tyttären matkoja ei ole maksettu, joten tuolta osin kyse on virheellisestä juorusta.

   • Matti sanoo:

    Eli syytekynnyksen ylitys tarkoittaa vasta huonoa asioidenhoitoa????

 16. Matti sanoo:

  Siis eihän tässä voi olla mitään hämärää. Kai kenkää olisi tullut samantien jos asia olisi ongelmaksi havaittu?

  Siis kyseessähän täytyy olla pilkkuvirhe? Toisaalta jos joku tekee 70 000 € päätöksiä, niin täytyy ymmärtää pilkun siirron vaikutus. Pilkunsiirto taitaa olla yhdyssana.

  Tämä asia kannattaisi ruotia näin vaalien alla perusteellisesti, jotta äänestäjät saisivat kuulla eri ehdokkaiden näkemyksiä asiasta. Ei tarvitsisi vanhoja nyrkkitappeluita miettiä.

 17. Irma Taavela sanoo:

  Sunnuntaita
  Leppäsen Leoa lainaillen, totean ettei kaikkien kirjoitusten sisältö ole enää täysin suorassa yhteydessä pohjakirjoituksen kanssa. Huomautan myös ettei blogi ole esim. oikeussali vaan vapaamuotoisten kirjoitusten ja keskustelujen foorumi.

  Koska olen hyvä ihminen, en poista mitään kirjoituksia, ellei sille joku ilmoita painavia perusteita.

  Toimintamallit ja asioiden valmistelu ovat tärkeitä, tarvitaan myös eteenpäin suuntaavaa toimintaa. Tästäkin blogista löytyy kumpaakin. Asioiden hoitamiselle olisi tärkeää lopettaa nyt turhat nokittelut.

  Tästä syystä tulen järjestämään ”Hämeenlinnan rauha” -sovittelu illan! Kuulette lisää myöhemmin.

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Hyvää Sunnuntaita, Irma & all

   Kantolan jatkon suunnittelu vaatii edelleenkin sellaisen työn ja vaivan, että sen vaikutus kaupungin vuosikatteeseen lasketaan tai arvioidaan yhteisesti hyväksytyllä menetelmällä. On varmaa, että jos Kantolassa aiotaan jatkuvasti pyörittää kymmentuhatpäisiä tapahtumia, investointitarpeet eivät jääneet tähän, emmekä ole nähneet niistä vielä edes suurinta osaa.

   Nyt kun on jo housussa, jos toimintaa voidaan pyörittää ja laajentaa ilman lisäinvestointeja, niin tehdään sitten niin ja yhdessä edistetään tapahtumien saamista. Ja juuri tähän legitiimille päätöksenteolle jatkuvasti väkivaltaa tekevät kokdem-päättäjät luottavat: kun vahinko on tapahtunut (eli saatu tapahtumaan), rationaaliset ihmiset pyrkivät saamaan huonoistakin päätöksistä niissä olosuhteissa parhaan mahdollisen tuloksen irti. Tätä kuviota sitten toistetaan maailman tappiin. Kun ei ole häpeän tunnetta, voidaan vain todeta, että rohkeita päätöksiä tehdessä virheitä sattuu, niistä opitaan ja mennään eteenpäin, vakaana aikomuksena tehdä sama uudelleen. Kuka uskoo, että esim. Vehviläinen ”katui” muuta kuin asian julkituloa tunnustaessaan Finnairin kähminnät.

   Jos toiminnan laajentuminen edellyttää lisäinvestointeja, joita se ei kanna taloudellisesti senkään vertaa kuin jo tehtyä, on edullisempaa todeta, että ”puhdistettiin ruma epävirallinen kaatopaikka-alue”, ja lopettaa hyvän rahan heittäminen huonon perään.

   Iisakille,

   ”Jos Ilkkalalla ja hännystelijöillä ei ole kovempia aseita, niin te olette hävinneet tämän geimin. Yrittäkää nyt edes ;)”

   Kovempia aseita? Geimin? Yrittäkää nyt edes?

   Ymmärrän alle 26-vuotiaan kunnallispolitiikan opiskelijan uhon, mutta kohta 38-vuotiaalta valtuuston puheenjohtajalta tulevina mielikuvat eivät vaikuta kovin kypsiltä. Vaikka uhosihan sitä George. W. Bushkin 57-vuotiaana Yhdysvaltain presidenttinä, että ”Bring ’em on!”, vapaasti kääntäen ”Antaa tulla, käy päälle!” Tuntui aina, että W eli jossakin supersankarisarjakuvassa.

   Jokainen voi arvioida itse alla olevan haastattelun merkityksen. Se on ilmestynyt 13.3.2003 Tampereen ylioppilaskunnan TAMY:n lehdessä Aviisissa osana laajempaa artikkelia. Minusta se ei ole kovin merkittävä nykypäivän Iisakin toimien arvioinnissa, mutta pistää miettimään, paljonko kypsymistä 12 vuodessa on tapahtunut. Viski kypsyy siinä ajassa, mies ei aina…

   Lainaus alkaa:

   Jokainen huijaa testeissä

   Kunnallispolitiikan opiskelija Iisakki Kiemunki päätti osallistua Rekryn kurssille lähinnä siksi, että oli aiemmin valehdellut armeijan ja ammattikorkeakoulun testeissä aivan poskettomasti. Nyt hän halusi vastata rehellisesti.

   ”Aika paljon se vahvisti sitä kuvaa, joka minulla itsestäni on. Uravalinta jäi tosin edelleen epäselväksi, harmittaa etten tiukannut enemmän.”

   Kiemunki sanoo, että armeijan persoonallisuustestin väittämät olivat todella läpinäkyviä. ”Myöhemmin, kun olin intin toimistossa töissä, katselin arkistoista omat ja kavereiden tulokset. Ei kai niin olisi saanut tehdä. Mutta niiden mukaan olin loistava supersotilas, syntynyt tappamaan”, Kiemunki naureskelee.
   Armeijan testeissä oli helppo vastata, että ei halua olla kukkakauppias, mutta miehekäs metsänvartija toki on toiveammatti. Ammattikorkeakouluun pyrkiessä Kiemunki taas vastasi suotuisasti kaikkiin ryhmässä toimimista koskeviin väittämiin.

   ”Luulen, että jokainen huijaa persoonallisuustesteissä. Järkevä ihminen vastaa tietyllä tavalla, kun näkee, mitä haetaan. Huijaaminen onnistuu, jos ei ammu ihan yli.”

   Kiemunki pohtii, kuinka paljon yritykset antavat testeille painoarvoa. Hän itse pitäisi hakijan näyttöjä ja kontakteja tärkeämpinä mittareina.

   Lainaus päättyy.

   Melkoisia helmiä ovat nuoren, kunnallispoliitikon uralle tähtäävän miehen toiminta armeijan toimistossa sekä itsevarma käsitys persoonallisuustestien tarkoituksesta ja jokaisen järkevän ihmisen toiminnasta niissä. Mutta ehkä Hämeen Sanomien ja Iisakin kohdatessa molemmat löysivät etsimänsä.

   Oma epäluottamukseni Iisakin toimintaan ei perustu Aviisin artikkeliin, siitä olen tullut tietoiseksi paljon luottamuksen menetyksen jälkeen. Ja jos luottamuksen menettämiseen johtavat tapahtumat ja asiat olisivat Iisakin kaipaamia aseita, olisin lastattu kuin B2.

   Luottamuksen menetykseen riittää jo se, että tulee kutsutuksi idiootiksi, kun pyytää investoinnin arviointia samoilla periaatteilla, millä mikä tahansa hyvin hoidettu yritys niitä arvioisi.

   Vielä Irmalle:

   Olet hyvä ihminen.

   Luottamusta palauttavat ja rakentavat toimenpiteet ovat tarpeen. Krooniset talousongelmamme ratkeavat vain laatimalla kaupunkilaisten saamista palveluista sellainen tavoitekuva, joka tuottaa oikeat palvelut kustannuksilla, joihin meillä on varaa. Kaikki muu seuraa siitä. Tähän suuntaan pääsemiseksi ilmoittaudun mukaan.

   • Iisakki Kiemunki sanoo:

    Terve Kari,

    sinä se olet kova mies rakentelemaan noita olkiukkoja: ”Luottamuksen menetykseen riittää jo se, että tulee kutsutuksi idiootiksi, kun pyytää investoinnin arviointia samoilla periaatteilla, millä mikä tahansa hyvin hoidettu yritys niitä arvioisi.”

    En ole kutsunut sinua idiootiksi. Olen kuvaillut teoriaasi idioottimaisuuksiin meneväksi. Siinä on melkoinen ero.

    Et sitten halunnut kommentoida, mikä tekee yli seitsemän miljoonan sijoituksesta Engelinrannan puistoon teidän mielestä kannattavan investoinnin vuosikatetta silmällä pitäen? 🙂

    • Erkki Strömberg sanoo:

     Vastaamattomia kysymyksiähän on Sinullakin Iisakki, vastaa ne ensin kysele sitten toisten vastaamattomuutta!

     • Iisakki Kiemunki sanoo:

      Erkki,

      sinulla kun on se lääkärintodistus fiksuudestasi, niin arvelin, etteivät kysymyksesi olleet ihan tosissaan esitettyjä.

      Mutta joo: lautakunta on vuokrannut, eli tehnyt päätöksen tilojen vuokraamisesta. Virkamies on valmistellut. Niin kuin aina.

      Jos lasketaan, ollaanko rahallisesti voitolla jonkun yrityksen tai hankkeen osalta, niin lienee järkevää laskea sekä menot että tulot. Jos korko on sovittu poikkeuksellisen korkeaksi, niin se tuo tietyt voitot. Voi verrata vaikka siihen, jos rahoja olisi makuutettu huomattavasti pienempikorkoisella pankkitilillä. Toki on mahdollista aina spekuloida, että rahat olisi voinut sijoittaa johonkin toiseen kohteeseen vielä tuottavammin.

 18. Heikki Koskela sanoo:

  Moro Irma!
  Loit aikamoisen taistelukentän, mikä ei tietenkään ollut tarkoituksesi.
  Olen ymmärtänyt, että koko lasten päivähoitosotku johtui palvelusetelikokeilusta. Kommentoi, jos olen väärässä. Kaupunki teki pilottihankkeen, jota ei tarkoitettukaan koko kaupungin toiminnaksi. Kun yksityinen palveluntarjoaja löytyi, sille haluttiin taata taloudellinen toimeentulo. Lapsia piti löytyä riittävästi.
  En tiedä, onko kaupungin velvollisuus taata yritykselle kannattava liiketoiminta? Luulin, että palveluseteleillä olisi elvytetty perhepäivähoitoa. Nyt sitten lapsia siirrellään paikasta toiseen, ja vanhemmat ovat nyreissään.
  Karille: On totta niin kuin kirjoitit, että 7-4 -tuloksen jälkeen kaikkien odotetaan olevan päätöksen takana. Tämä on paha tapa, mutta se on demokratiaa. Kepussa tapahtumapuistohanketta pidettiin surrealistisena kokdem-utopiana, mutta kyllä se nyt vaan tulee. Yritetään kaapia siihen liittyviä menoja pienemmiksi aina, kun on mahdollista.
  Noin vuosi sitten Terveyspalvelut -liikelaitoksen sai keskussairaalalta tiedon, että yhteispäivystys alkaa tukkeutua. Terveysasemien olisi pitänyt vetää paremmin. Otin silloin puheeksi Kantolan tapahtumapuiston. Jos sinne saataisiin isoja kisoja -toivottavasti- , yhteispäivystys joutuisi vastaanottamaan kymmeniä pahoinpitelyn, tapaturmien, alkoholin ja huumeiden yliannostustapauksia päivittäin. Kokoomuksesta vastattiin, että päivystyksen pitää vetää normaalin kaupunkitapahtuman tapaturmat.
  On kiva seurata asiaa, kun olen tällainen luottamusheitto. T. Hessu K.

 19. Irma Taavela sanoo:

  Terve Heikki

  Palvelusetelipäätös on mikä on. Varhaiskasvatuksen kustannuksiin kiinni käyminen tätä kautta on minusta kovin likinäköistä ja kuten aiemmin täällä blogeissa olen perustellut miksi se ei isonkaan kuvan vuoksi ole kovin kannatettavaa. New Public Management – tyylisistä julkisten palveluiden tuottamisesta on laajemmin kokemuksia kyllä muualta maailmasta, eikä niiden tulokset ja kehitys ole meidän hyväksi havaitulla mitta-asteikolla välttämättä kovinkaan mairittelevia.

  Kaupungin omissa palveluissa olisi huima kustannusten alentamisen potentiaali olemassa, ihan pelkästään madaltamalla koko kaupungin organisaatiota. Tukipalveluiden, tai miksei myös uusien investointien ja niiden toteutuksien osalta sekä kustannusten, että toiminnallisuuksien kannalta pitäisi miettiä niihin tarkoituksiin optimaalisimmat tavat toimia. Kaupungissa mentiin mielestäni pahasti metsään monien toimintojen yhtiöittämisessä, josta varoittelin jo silloin kun niitä tehtiin. Julkiseen organisaatioon olisi hyvin saatu tuotua yritysmaailmassa hyväksi havaittuja toimintamalleja ilman yhtiöittämisiä ja pystytty samalla pitämään kustannukset aisoissa, vältytty mm. monilta silloin tehdyiltä investoinneilta. Askel oikeaan suuntaan on ollut nyt joidenkin yhtiöiden toimintojen yhdistäminen.

  Kari,
  Mitä tulee hankkeiden legimitointiin, täytyy se aina arvioida tilanne ja tai vaikka ”rahan haku” kerrallaan. Jatkuva toiminnan arviointi on yhtä tärkeä osa mitä tahansa prosessia kuin laadukas valmistelu, ennen vaikka nyt sitä ensimmäistä päätöksentekoa. Meillä politiikoilla tämä tuntuu vain olevan kovin vaikeaa, vaikka äänestäjät saattaisivat sitä jopa arvostaa.

 20. Erkki Strömberg sanoo:

  Irma!
  Kun ”suur-Hämeenlinna” luotiin rakennttiin orkanisaatio koko kaupunkiin ihan mutu tuntumalta.
  Paikkoja ei täytetty sen mukaa kuka oli pätevin vaan kyseeseen tuli aivan muut tekijät.
  Voisin kertoa yksityiskohtaisesti syyt ja seuraukset esim päivähoitopuolelta itäisistä kaupunginosista täältä Lammin kulmilta miten homma meni.
  Olkoon tältäkertaa kertomati jätän sen toiseen kertaan.
  Nyt kumminkin jo huomattiin jotta systeemi ei toimi ja orkanisaatio rakennettiin taas uudelleen.
  Mikä muutui?
  Olen mitannut orkanisaation tehokkuutta kuinka monta ”porrasta” kunnan/kaupunginjohtajan ja tavallista työtään suorittavan lastentarhanopettajan /lastenhoitajan välillä on.
  Lammin kunnan aikaa kyse oli muutamasta reilusti alle viiden.
  Kun suur-Hämeenlinna luotiin tämä luku yli kaksinkertaistui!
  Kun orkanisaatiota korjattiin yllätys, yllätys tuli taas yksi porras lisää!
  Siinä sitä tehokkuutta teille.
  Tämä johtuu siitä koska valinnat tehtiin muitten kuin pätevyysvaatimusten mukaan, paikathan eivät olleet haussa vaan ”joku korkea voima” antoi paikat jollekin ja pätevät jäi ilman.

 21. Erkki Kuronen sanoo:

  Sori Irma, mutten malttanut olla vielä puuttumatta noihin valtuustoa johtavan puheisiin: ”Hassisen tyttären matkoja ei ole maksettu, joten tuolta osin kyse on virheellisestä juorusta.” Olikohan virheellistä juorua myöskin tuo tyttären 23 tonnin sponssaus ja jääkiekkoreissut. Ainakin Vpj:n työnantaja näin kertoi.

Jätä kommentti

css.php