Lasten ja nuorten tilojen kunnostukseen vauhtia

Kohta päättyvällä Hämeenlinnan valtuustokaudella jokainen lasten ja nuorten lautakunnan palveluverkkoa uusintava hanke on ainakin henkilökohtaisesti ollut ilon aihe ja onnistuminen. Vauhti on kuitenkin turhaan nyt hidastunut ja kunnianhimo tilojen edelleenkin huonoon kuntoon nähden laantunut.  Viimeisimmät päätökset esim. keskustan pienten lähikoulujen puolustamiseksi tulevat todennäköisimmin tulevalla valtuustokaudella uudelleen puntaroitaviksi, ellei todellista halua ja sitä kautta rahoitusta niiden vaatimiin tarvittaviin kunnostuksiin saada.

Koko palveluverkkohankkeessa oma lukunsa ovat täysin lapsipuolen asemassa olleet varhaiskasvatuksen tilat ja sen verkko. Näitä ei valitettavasti uskomattomassa palvelustelivyörytyksessä ja enemmistön yksityistämisuskossa otettu kokonaisuutena suunnitteluun kestävää tulevaisuudenkuvaa silmällä pitäen.  Surullista on, että esim. uraa uurtaneelle Ahveniston päiväkodille ja sen metsäryhmälle ei näy tulevaisuutta, sillä investointiohjelmassa sitä ei olla korjaamassa tai korvaamassa ollenkaan. Samoin on käymässä kaikille keskustan persoonallisille ja pidetyille yksiköille.

Mikäli sama meno saa ensi kaudella jatkua, tarkoittaa kaupungin oma varhaiskasvatus vain isompia runkoverkon yksiköitä ja lähipalveluna yksityisen toimijan pakkovalintaa. Valtuustoryhmänihän esitti viime budjettiin korvamerkittyä ja määräaikaista veronkorotusta ainoastaan ja vain tilojen kuntoon laittamiseksi, joka oli ainoa vastuullinen ja eritoten konkreettinen esitys tämän vakavan asiantilan parantamiselle. Toinen vaihtoehto olisi laittaa joku osuus sijoitusomaisuudesta töihin ja kasvamaan korkoa kaupungin oman kaupungin lasten, nuorten ja työntekijöiden hyväksi.

Irma Taavela

kaupunginvaltuutettu, lasten ja nuorten lautakunnan 1 vpj.

kuntavaaliehdokas (vas.)

Kirjoitus on julkaistu myös alueen lehdissä

39 kommenttia artikkeliin “Lasten ja nuorten tilojen kunnostukseen vauhtia”
 1. tapio13 sanoo:

  Mistäs nyt tuulee?
  Edellinen blogikirjoitus 15.10.2016 ja sitä edeltävä 28.4.2015.
  Aikas harvakseltaan on asiaa…?

 2. Irma Taavela sanoo:

  Terve Tapio13?!
  Blogikirjoitusten ja asiaa olemisen suhde eivät ehkä korreloi keskenään, eivätkä kaikki kirjoitukseni ole päätyneet tänne blogeihin. Voi lukea valtuuston tai lautakunnan pöytäkirjoja, kyllä sieltä asiaa löytyy 🙂
  Viime vuonna oli toki yksi toinen kirjoitusprojekti, jonka vuoksi muuta kirjoittamista oli vähän rajoitettava.
  Mielelläni kuulen kommenttejasi itse kirjoituksen sisältöön?

 3. Kari Ilkkala sanoo:

  Tein YLE:n vaalikoneen. Tulokset TOP 5:

  1. Lulu Ranne PS 85%
  2. Irma Taavela VAS 77%
  3. Sara Syyrakki KESK 75%
  4. Päivi Kankaanmäki KOK (ent. KESK) 75%
  5. Ritva Oinonen VAS 74%

  Ollaan me persut kauheita sovinistioikeistonatsihirviöitä, jotka ei tule kenenkään kanssa juttuun…

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Akselin kauimmaiseen päähän pääsi Jarmo Vainio KOK 45%, päiväkodin johtaja, jonka vastauksista erityisesti pomppasi silmille seuraava:

   3. Lasten on tärkeämpää olla uteliaita ja itsenäisiä kuin hyvin käyttäytyviä ja tottelevaisia.

   Päiväkodin johtajan mielestä on jokseenkin tärkeämpää, että lapset ovat hyvin käyttäytyviä ja tottelevaisia, kuin uteliaita ja itsenäisiä. O_o

  • Lauri Kivimäki sanoo:

   Tein saman Ylen testin kuin Kari. Ykköseksi tuli joku tuntematon persu ja toiseksi yhtä tuntematon kokoomuslainen ja kolmantena oli Irma Taavela. prosentit olivat n 75%. Suurin yllätys oli kun tein kolmen eri tahon testit. Minulle vieraimmat puolueet olivat vihreät, vasemmistoliitto ja demarit. Jotain kummaa on minussa tapahtunut olen aina pitänyt itseäni demarina, onko puolue vieraantunut minusta vai päinvastoin?

 4. Tuula Virta sanoo:

  Täytyy vain toivoa että äänestäjät osaisivat huomioida nykyisen kokdem akselin arvovalinnat ja tehdä omat valintansa tätä kautta. Opetustoimen minimituntimäärät, home- japarakkikoulut kertovat melko murheellistä tarinaa siitä mihin verovarat on suunnattu.

  Rokkipuistot, urhelupalatsit, puolityhjät parkkitalot ja kirjaston unelmahöttöinvestoinnit kertovat arkitodelisuudesta vieraantuneista politiikan tekijöistä karua kieltään. Vaikka verot alkavat olla valtakunnan huippua, budjettivaje huitelee 10 miljoonassa, mutta periksi ei anneta..

  Valtio on kuulemma syyllinen Hämeenlinnan budjettivajeeseen, eikä mitään itse asioille voida. Muuttotappion syitä on varmasti myös mietitty hallinnon yläpäässä, mutta sen syyksi ei oikein kaivamallakaan ole voitu osoitaa valtiota tai muuta ulkopuolista tekijää.

  Jos sanotaan asiat kerran ihan suoraan, niin kyllä asioita on hoidettu Hämeenlinnassa luokattoman huonosti ja leväperäisesti jo kohta vuosikymmen, eikä se tällä samalla väellä muuksi muutu. Vaali-iltana ristin käteni ja lähetän hartaan toiveeni korkeamman huomaan.

 5. Jartsa sanoo:

  Lapsista ja tiloista kun tuli puhe, niin äänestäjänä olisi nyt kiva tietää että ketkä äänestivät ”Nummikeskuksen” leasingrahoituksen puolesta. Ihan vaan jotta tietää että ketä ei äänestä. Oli melkolailla vastuutonta tehdä 25 vuoden leasingsopimus koulurakennuksesta, joka kuuluu kunnan ydintoimintaan. Olkoonkin tämä markkinoitu termillä ”elinkaarihanke”.

  Itse kun muistelen lapsuuttani, niin en missään nimessä olisi halunnut 1000 oppilaan kouluun jossa on ala- ja yläaste ovat samassa. Halpakaan tämä ei ole. Mikä ihme vimma on rakentaa isoja rakennuksia johon sit keksimällä keksitään käyttötarkoitus? Isoissa rakennuksissa on myös isot ongelmat.

 6. Irma Taavela sanoo:

  Hei

  Nummikeskuksen rahoitusta suunniteltiin ja mietittiin aika pitkään ja taidettiin lopulta koko valtuuston yhteisellä päätöksellä lopulta tämä elinkaarehankeena hyväksyä. Vasemmistoliitto ei alkuun ollut sen kannalla juuri kalleuden vuoksi ollut, mutta koska hanke oli saatava eteenpäin ja uusia tiloja aikaan, emme lähteneet kalastelemaan erityispisteitä enää valtuustossa asiasta. Uusien tilojen saaminen oli tärkeämpää. Nummesta ei rakenneta tarkoituksella isoa yksikköä vaan asiaa on nähdäkseni tarkasteltu laajemmassa merkityksessä kuin vain opetusta antavana kouluna. Taustalla on ajatus eheästä polusta aina varhaiskasvatuksesta peruskoulun loppuun asti ja niin, että luonnollinen eri sukupolvienkin kohtaaminen on mahdollista. Yhteisöllisyyden kasvulle annetaan tilaa. Tiloja kun tehdään on hyvä huolehtia niiden monikäyttöisyydestä. Isossa tai pienessä koulussa tärkeää on riittävän pienet opetusryhmät, riittävä määrä opettajia ja esim. koulunkäyntiavustajia.

  Korjausvelka palveluverkossa on n. 50 miljoonaa euroa. Tämän kanssa on taiteltava ja suunnitelma rahoitukseksi on saatava pikimmiten aikaan. Kunnallisverona tämä tarkoittaisin 10 vuotta + 1%, tai jostain muualta. Palveluiden sisällöstä ei voida enää leikata.

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Moi Irma,

   en ehdi nyt pykäliä tähän hakemaan, mutta kun Nummen elinkaarehanke laitettiin valtuustossa eteenpäin. valtuusto edellytti, että rinnalle tuodaan kunnan oma elinkaarimalli (jossa rakennuksen pitoajan hoito-, kunnossapito- ja peruskorjauskustannukset lasketaan ja vastuutetaan). Näin siksi, että vain 25 vuodeksi tehty ulkoa ostettav amalli tulee ERITTÄIN kalliiksi, ja tarvitsemme silti kaikkiin rakennuksiimme, myös niihin joita rahoittajat eivät tällaiseen malliin huoli, toimivan mallin.

   Ajatus siis oli, että valtuusto pääsee valitsemaan kahdesta mallista, omasta ja vieraasta. Elinkaarihanke oli kokkaripoppoon lempilapsi, joka poppoo ei halunnut kilpailevia malleja. Joten Isosuon käskyttämä virkakoneisto yksinkertaisesti jätti valtuuston edellyttämän rinnakkaismallin valmistelematta. Siksi jouduttiin Irman kuvailemaan tilanteeseen. Iisakki kuittasi valtuuston ylikävelyn sillä, ettei virkamiesten tarvitse valmistella valtuuston älyttömiä päätöksiä.

   Näin toimii kokdem-vetoinen demokratia.

  • Jartsa sanoo:

   Irma, mietitkö sinä missään kohtaan kun tämä asia oli valtuusotssa tapetilla, että jos kaikki koulut korjattaisiin samalla tavalla kuin Nummikeskuksen tapauksessa, niin mikä olisi lopullinen kustannus ja millainen sotku tästä Hämeenlinnan kouluverkosta oikein tulisi? Mitä tapahtuu tasa-arvolle jos toiset saavat palatsin ja toiset joutuvat olemaan parakissa?

   Tuosta projektista oli pakko kasvattaa ”monikäyttöinen” ”kulttuurihanke” jotta niitä isoja menoja pystyttiin puolustamaan. Jo tässä vaiheessa olisi pitänyt mielestäni hälytyskellojen soida. Hei oikeesti, kyse tässä oli koulusta, alunperin ala-asteesta. Nyt siihen ympättiin mukaan myös yläastetta vaikka yläasteissa meillä oli muuallakin tilaa. Vaikutukset tällä hankkeella varmasti näkyvät vielä vuosikymmeniä sotkien muiden oppilaitosten suunnittelua. Vanhemmat oppilaat kun voivat matkustaa hieman kauemmaksi ja isommat ryhmät ovat heille helpommin toteutettavissa kuin vasta koulutiensä aloittaneille.

   Vielä tänäkin päivänä on mahdollista toteuttaa tiloja n 1500€ neliöhintaan, jopa alle, jos ei palatsia tarvitse rakentaa. Kun kyse on uudesta rakennuksesta, ei seuraavana 20 vuotena huoltokuluja juuri ole, vasta sitten ne alkavat nousemaan.

   • Irma Taavela sanoo:

    Moi, en ole missään vaiheessa pitänyt kestävänä tätä rahoitusmuotoa, enkä ole ajatustani muuttanut. Me olimme myös mukana vaatimassa vaihtoehtoista rahoitusmallia päätöstä varten. Demokratiassa tällä porukalla ei nyt ollut enemmistöä päätöksenteossa ja se on vain tosiasia.
    Yhtenäiskoulussa (1-9) en näe ongelmaa. Jako ala-asteeseen ja ylä-asteeseen on perua vanhalta kansakouluajalta. Eri ikaluokkien kohtaaminen ja yhteistyö voi esim. lisätä oikein sisäistettynä koko koulun yhteisöllisyyttä, hyvinvointia ja ennen kaikkea kouluviihtyvyyttä joka on oppimisen kannalta todella tärkeää.
    Ylä-asteiden tilat ovat kaupungissa muuten kaikkein heikoimmassa tilanteessa.
    Kannatan ajatusta siitä, että rakennamme mahdollisuuksien mukaan konstailemattomasti. Tähän pitää kiinnittää huomioita.

 7. Tapsa sanoo:

  Niin tämä Nummikeskushan on hienosti lanseerattu elinkaarihankkeena, mutta sitä ei mielellään sanota mitä se oikeasti tarkoittaa. Tässähän on takana sama ajatus kuin muunmuassa Innoparkissa ja parkkitaloissa, joiden velkoja lykätään tulevien sukupolvien maksettavaksi. Näin meillä siis kestävä kehitys mielletään, koska Kantolan rokkipuistot ja kirjaston unelmahötöt halutaan maksaa ajantasaisesti. Nummikeskus tulee maksamaan tällä elinkaarimallilla kaiketi tuplasti, siitä syystä että se maksellaan ikäänkuin osamaksulla, muutaman vuosikymmenen saatossa. No maksettiinhan ainakin rokkipuisto ihan ajantasaisesti ja sehän on tärkeysjärjestyksessä tietysti ihan ykkönen vai mitä?

  • Irma Taavela sanoo:

   Vaalit ovat ovella, yksi aiheellinen kysymys minusta meille kaikille ehdokkaille on miten tämä korjausvelka ja tilat aiotaan hoitaa ja nopeasti. Vaikka nyt voisin kaivella kaikki nykyiset päätökset ja syytellä niistä muita puolueita, en aio sitä tehdä. Ratkaisukeskeisenä ihmisenä olennaista on katsoa mikä on tämän hetken tilanne ja tarjota siihen uskottavaa vaihtoehtoa. Äänestäjät sitten päättävät kenelle valtakirjansa antavat.

   • Kari Ilkkala sanoo:

    Irma,

    hyvä kysymys ja kommentti, mutta elleivät äänestäjät tiedä miten tähän soppaan on jouduttu, he äänestävät samat hutunkeittäjät valtaan, eikä mikään muutu.

    Supistuvan talouden säästöpaineissa vastaus on aika selvä – liikenevät investointivarat priorisoidaan korjausvelan kattamiseen ja kaikki hömppä jää tauolle. Tarvittavan nopeaa tästä ei tule millään rahalla, koska suunnittelu- ja toteutusvaiheet ovat hitaita ja väistöt hankalia.

    Sähkölaitosrahaston käyttämisellä voidaan prosessiin toki lisätä raakaa voimaa, mutta sillä olisi kova hinta: altistuisimme valmiiksi kovan velkataakkamme korko- ja jälleenrahoitusriskille. Tosin on niin, että jos jälleenrahoitusriski toteutuu, sijoitusomaisuutta ei muuteta rahaksi sitäkään muuta kuin hirvittävällä alennuksella.

    • Irma Taavela sanoo:

     ”Tarvittavan nopeaa tästä ei tule millään rahalla, koska suunnittelu- ja toteutusvaiheet ovat hitaita ja väistöt hankalia.” – siksipä juuri aikaa ei ole hukattavissa.

     • Antti Sulonen sanoo:

      Mistä tietää Irma paljonko on aikaa ja paljonko siitä on hukattavissa?

     • Irma Taavela sanoo:

      Antti, aika on jo mennyt umpeen silloin kun kaupungin lapset ovat joutuneet evakkoon omasta koulustaan. Näitä lapsia on kaupungissa aika paljon.

     • Antti Sulonen sanoo:

      Taidat kulkea jälkijunassa. Tuossa mielessä aika on umpeutunut jo aika päiviä sitten, tai aika vuosia. Ei minullakaan ole omaa koulua ollut koskaan ja uskon meitä olevan paljon. Silti aika ei ole loppunut, eikä mennyt umpeen.

 8. Janne Routio sanoo:

  Onneksi yksi pahimmista ja rokkipuiston isäksikin tituleerattu Iisakki kiemunki poistuu nyt kuvioista humppainvestointeineen. Hämeenlinnalla ei ole varaa enää yhteenkään harha-askeleeseen tässä. Tiedän että jos se olisi Taavelan tai Ilkkalan tahdon varassa niin prioriteetit olisivat tälläkin hetkellä Hämeenlinnan asukkaiden palveluissa ja muussa järkevässä. Tiedän että mahdollisuus on hyvin pieni, mutta laitan silti toivoni taas kevään vaaleihin.

  • Uskomatonta tuubaa sanoo:

   Oletko varmistanut, että ehdokkaiden oma tahto on linjassa puolueen tahdon mukaan.
   Jos näin ei ole kannattaa näiden mestareiden puheet jättää omaan arvoonsa.

   • Kari Ilkkala sanoo:

    PS-ehdokkaiden kantoja paikallisiin asioihin ei määritellä missään politbyroossa, vaan ohjelmat kumpuavat kentän todellisuudesta.

    Lähikoulujen puolustaminen ja homerakentamisen estäminen / koulujen korjaaminen ovat tärkeässä asemassa Perussuomalaisten valtakunnallisessa kuntavaaliohjelmassa, johon voi tutusta vaikka täällä:

    https://www.perussuomalaiset.fi/kuntavaalit-2017/kuntavaaliohjelma-2017-arjesta-alkaa/

    Kanta-Hämeen perussuomalaisten kuntavaaliohjelmasta löytyy seuraava kirjaus:

    ”Nykyisestä kouluverkosta on pidettävä kiinni!
    Perheiden viihtymisen kannalta on välttämätöntä, että päiväkodit ja koulut löytyvät kohtuulliselta etäisyydeltä. Monipuolinen ja hyväkuntoinen kouluverkko on vetovoimatekijä. Myös rakennusten
    ylläpitoon ja huoltoon on osoitettava riittävästi varoja.”

    • Antti Sulonen sanoo:

     ”Nykyisestä kouluverkosta on pidettävä kiinni!
     Perheiden viihtymisen kannalta on välttämätöntä, että päiväkodit ja koulut löytyvät kohtuulliselta etäisyydeltä. Monipuolinen ja hyväkuntoinen kouluverkko on vetovoimatekijä. Myös rakennusten
     ylläpitoon ja huoltoon on osoitettava riittävästi varoja.”

     Tuo taitaa olla melkein kaikkien ehdokkaiden kuntavaaliohjelmassa.
     Mitä sitten tarkoitetaan kouluverkolla? Kuuluuko siihen luokkahuoneet ja liitutaulut ja ajan kuluttua yhdelle oppilaalle kaksi opettajaa, kun nyt kouluverkossa on kaksiopettajaisia kouluja määrätylle määrälle oppilaita?

     • Erkki Strömberg sanoo:

      Antti!
      Missä Hämeenlinnassa on kaksiopettajainen kaupungin peruskoulu?

     • Antti Sulonen sanoo:

      Eiköhän tuo Kari ymmärtäne tuon, mitä tarkoitan kaksiopettajaisella.
      Pyydän anteeksi ettei se kaikille mene perille, mutta sanottakoon nyt niin, että mikä lienee tuo opettaja määrä 1,2 tai 6 opettajaa 20-40 peruskouluoppilasta kohden, niin missä menee raja jolloin puututaan kouluverkostoon, vai pidetäänkö kouluverkosta kiinni.
      Minulla ei ole tällä kertaa tietoa montako opettajaa missäkin koulussa on, enkä ole edes siitä liiemmin kiinnostunut. Ainoastaan tuo koskematon kouluverkosto kiinnostaa, onko se nyt kohdallaan, kuten ilmaston muutos ja milloinkaan ei se saa nykyisestä muuttua.

     • Erkki Strömberg sanoo:

      Odotan Antti yhä edelleen vastausta kommettisi johdosta.
      Älä ulkoista vastausta Karille, kun kysymyksen osoitin Sinulle, Antti!

     • Antti Sulonen sanoo:

      Pitäisikö minun kirjoittaa tämä tavuviivoilla: ”Minulla ei ole tällä kertaa tietoa montako opettajaa missäkin koulussa on, enkä ole edes siitä liiemmin kiinnostunut.”
      Pyydä Erkki jotain muuta tavuttamaan se itsellesi, vai lähetänkö vanhan aapisen, jossa on tavutusohjeet.

     • Uskomatonta tuubaa sanoo:

      Älä nyt sulonen keuli , kun alat besserwisseröimään kahdellaopettajalla, niin selitys on tarpeen kun sitä kysytään.

     • Antti Sulonen sanoo:

      Kun kysytään: ”Missä Hämeenlinnassa on kaksiopettajainen kaupungin peruskoulu?” ja siihen vastaan: ”Minulla ei ole tällä kertaa tietoa montako opettajaa missäkin koulussa on, enkä ole edes siitä liiemmin kiinnostunut.”

      Millainen vastaus arvon herroille, tai herralle ja kenties rouvalle on sopiva, joka jakautuu heidän aivoihinsa.

      Minua kiinnostaa lähinnä tuossa Kari Ilkkalan kommentissa kouluverkosto. Mitä sillä tarkoitetaan? Tarkoitetaanko sillä seiniä, vai mahdollisesti oppilasmääriä / luokka, vai opettajia / oppilas.

      Tarkennukseksi vielä toistan, en tiedä montako opettajaa missäkin koulussa on, en tiedä kaksiopettajaisista kouluista enkä kymmenopettajaisista kouluista. Antaako se sitten paremminkin tyydytyksen tuupalle ja Erkille, jos sanon , että Konnarin koululla on kaksi opettajaa. Kai siellä ainakin kaksi opettajaa on.
      Toivon kuitenkin, että Kari ymmärtää mitä häneltä kysyin, vaikka se virheellinen onkin. Joten jätän siitä tuon osion pois ”kun nyt kouluverkossa on kaksiopettajaisia kouluja määrätylle määrälle oppilaita”.

      Mikäli ei vieläkään asia mennyt perille, kysykää lisää.

     • Uskomatonta tuubaa sanoo:

      Toivot Sulonen ilmeisesti aivan liikoja kun Ilkkala ei ole vastannut, varmaan on etsimässä kaksi opettajaista koulua paraikaa. Tai siten ei ymmärrä sinun sanoilla vääntelyä jonka sitten kiellät.

      Sinua ei kiinnosta kaksiopettajaiset koulut mutta itse otit ne esille. Turha sinun on olla huolissasi minun aivoista, kunhan pidät huolen omistasi.

      Palataan asiaan kun löydät sen kaksiopettajaisen koulun.

      PS. Voi katsoa aapisestasi tavutusohjeet tai pyydä Erkki avuksi.

     • Antti Sulonen sanoo:

      Herra, rouva, tai neiti tuubaa.
      Kaksiopettajainen koulu löytyi Kangasniemeltä. Koittilan koulu on kaksiopettajainen kyläkoulu, jossa on tällä hetkellä 36 oppilasta. Koulussa toimivat esikoulu sekä perusopetuksen luokat 1-6.
      Oliko sinulla vielä asiasta jotain sanottavaa, kun kerroit sanottavasi tuovan julki, kun löydän kaksiopettajaisen koulun. Eihän se löytämäni koulu ole todellakaan Hämeenlinnassa, mutta auttanee ilmeisesti sinuakin ymmärtämään mikä on kaksiopettajainen koulu.

      Nyt, kun sinulle kaksiopettajaisen koulun etsin, niin katson tältä osin keskustelumme käydyksi. Varsinkin, kun olet ilmeisesti sukupuoleton henkilö, enkä pysty niin ollen logiikkasi mukaiseen keskusteluun.

     • Uskomatonta tuubaa sanoo:

      Kuule Sulonen, minulle on aivan sama koulujen opettajien määrä, itsellesi tuo tuntui niin kovin tärkeältä,. Ymmärtäähän sen kun vielä on aapiset ja tavuviivat mielessä.

      Kun puhut logiikasta niin ei meinaa nauru loppua.

    • Uskomatonta tuubaa sanoo:

     Tuli vilkaistua listaa. Onko tämä lista asioista jotka varmasti jää toteutumatta kuten Persujen eduskuntavaalienkin lupausten kohdalla kävi.
     On tekijöitä ja sitten on vaan puhujia.

    • Erkki Strömberg sanoo:

     Kiitos Antti aapisesta jo etukäteen, osoitteeni varmaan tiedätkin.
     Jos saan toivoa niin sellainen ”rasisti aapinen” joka oli kaiketi käytössä kun kouluni aloitin vuonna -60, olis niinku tutumpi!
     Poikkea kahville kun tuot!

 9. Heimo Huttunen sanoo:

  mahtoikohan arvon kunnallis vaali ehdokas tuntea blogi kirjoitus säännöistä tämän teksti kohdan: Blogien käyttö kaupallisiin tarpeisiin ja vaali-ilmoitteluun on kielletty. Sääntöjen rikkomisesta aiheutuu blogin sulkeminen.

 10. Antti Sulonen sanoo:

  Kari Ilkkala

  Tuolla kommentissasi kerroit, Kanta-Hämeen perussuomalaisten kuntavaaliohjelmasta löytyy seuraava kirjaus:”Nykyisestä kouluverkosta on pidettävä kiinni! jne.”

  Asetin sinulle tuota kouluverkkoa koskien kysymyksen, jonka laadinnassa oli ilmeisen pahoja virheitä, jopa harhaanjohtavia ja anteeksiantamattomia. Korjaan tuota kysymyksen asettelua, jos siitäkään mitään selkeätä tulee.
  Kysymys kuuluu: Mitä perussuomalaiset tarkoittavat tuolla kouluverkostolla? Kuuluvatko siihen koulurakennukset, luokkahuoneet, liitutaulut ym. rekvisiitta ja ajan kuluttua kolme opettajaa yhdelle oppilaalle, kun nyt kouluverkossa on kolmeopettajainen koulu, määrätylle määrälle oppilaita?

  • Kari Ilkkala sanoo:

   Huomenta Antti,

   kouluverkolla tarkoitan opetuksen tarjoamisen maantieteellistä sijoittelua siten, että koulut tukevat osana lähipalveluverkkoa alueidensa elinvoimaa. Koulujen roolia monikäyttöisinä lähipalvelu- ja toimintapisteinä tulee kehittää.

   Koulujen rekvisiitta kuuluu opetuksen sisältöön, joka ei liity palveluverkkokysymyksiin.

   Kylien koulujen osalta epävarmuudesta tulee usein itsensä toteuttava ennustus, eikä niiden lopettamisista säästyneitä rahoja ole vielä kukaan koskaan nähnyt.

   • Antti Sulonen sanoo:

    Kiitos vastauksesta, sallinet jatkokommentin ja vastannet, jos niin koet.
    Kerroin kolmiopettajaisesta koulusta, joka tällä hetkellä Hämeenlinnasta löytyy. Ajan saatossa tuolle koululle tulee käymän samoin kuin jo monelle kaksiopettajaiselle koululle on käynyt. Mitenkä konkreettisesti tuon kolmiopettajaisen koulun roolia lähipalvelupisteenä tullaan kehittämään, ettei sen kohtalo ole sama kuin noilla oppilaspulan takia lopetetuilla kouluille on käynyt.
    Itse olen aikoinaan käynyt kaksiopettajaista kansakoulua, jossa oli alakoulu ja yläkoulu. Tuo koulu on jo aikoja sitten lopetettu oppilaspulan takia. Mikäli tuo koulu olisi edelleen jatkanut toimintaansa kaksiopettajaisena, niin väitän että me molemmat olemme nähneet ne säästyneet rahat, mitkä säästyivät tuon koulun lakkauttamisen myötä.

    • tapio13 sanoo:

     Hmm, nyt jäi hieman epäselväksi että missä/mistä ne; ”säästyneet rahat, mitkä säästyivät tuon koulun lakkauttamisen myötä.” olette nähneet?

Jätä kommentti

css.php